O medu

Jaké máme druhy medu?

  Druhy medu   Včely při přelétávání z květu na květ nasávají sosákem sladkou šťávu, kterou nazýváme nektar. Včely také sbírají na stromech medovici a jiné sladké šťávy obsažené v rostlinných orgánech. Jícnem a hltanem proniká nektar do medného váčku, kde je včela obohatí...

O medu

  Med je jednou z posledních zcela přírodních potravin. Na rozdíl od rafinovaného cukru, který podléhá řadě chemických procesů, je průmyslově nezpracovaný.   Včely přeměňují květní nektar a medovici ze stromů s pomocí výměšků hltanových žláz na řídkou přírodní šťávu, která...

Co med obsahuje?

    Glukóza a fruktóza Med se skládá téměř s 80 % cukrů: cukr hroznový – glukóza a cukr ovocný – fruktóza. Dále med obsahuje malé množství sacharózy, 15 až 20 % vody, organické kyseliny, bílkoviny a enzymy. Med také obsahuje minerální látky a stopové prvky. Celkem med obsahuje cca...

Máte rádi med?

  Med je příjemná potravina, ideální pro denní zdravou výživu. Už od pradávna měli lidé med jako potravinu i jako pochoutku. Ve staré české kuchyni se med používal hlavně jako sladidlo, k výrobě medoviny a do různých druhů pečiva, do perníků a hlavně jako lék. Možnosti použití medu v...

Využití medu

  Využití včelích produktů má velice dlouhou tradici. Prakticky tak dlouhou, jak dlouho zná člověk včely, snaží se jejich produkt využívat ve svůj prospěch. Zpočátku se tak dělo nevědomky, později na základě generacemi ověřených zkušeností byly včelí produkty zařazovány do prostředků lidového...